Löneväxling

Löneväxling – byt lön mot extra pension

–  Medarbetaren ökar sitt pensionssparande

 –  Kan få tidigare eller högre pension

 –  Sparandet blir högre än löneminskningen

 

Så funkar löneväxling

Löneväxling betyder att du kommer överens med din medarbetare om att omvandla en del av lönen eller bonusen till tjänstepensions­försäkring. Det är ett bra sätt att spara till pensionen, särskilt eftersom den privata avdragsrätten har tagits bort.

För medarbetare som tjänar lite mer

För att löneväxla bör medarbetaren ha en månads­lön på minst 44 923 kronor efter avdraget för löne­växlingen (2020). Om lönen blir lägre minskar allmän pension, sjukpenning, föräldra­penning och andra förmåner inom social­försäkringen.

 

Kontrollera vad som gäller inom aktuellt kollektivavtal och om medarbetaren har en inkomstförsäkring.

Högre pensionspremie för medarbetaren

För dig som arbets­givare betyder det att företaget kan räkna upp pensions­premien med cirka 6 % utan att det kostar något extra. Skillnaden beror på att den särskilda löne­skatten som betalas på pensions­premien är lägre än arbetsgivar­avgiften på lön.

Ingen inkomstskatt på sparbeloppet

När medarbetare löne­växlar placerar de en del av brutto­lönen i tjänste­pensions­sparande och betalar därför ingen inkomst­skatt på beloppet de sparar. De som ­sparar privat placerar redan beskattade pengar.

När medarbetarna går i pension betalar de inkomst­skatt på utbetalningarna, men den skatten kan bli lägre än vad de i dag betalar i skatt på lönen. Det gör växlingen ännu mer fördelaktig.

 

Löneväxling för dig som medarbetare – se vilken skillnad det kan göra  >

 

Läs mer här

Kontakta oss

08-54 50 48 20

forsakringsadministration@aipension.se