För dig

Vi gör det enkelt för dig.

Egentligen är det inte så krångligt. Idag är pensionen i huvudsak uppdelad i tre delar från tre olika håll. Här reder vi ut vad som gäller och hur du kan påverka din pension.

Allmän pension

Den allmänna pensionen får du från staten och baseras på din livsinkomst. Du tjänar in den när du jobbar, studerar eller är föräldraledig. Hur hög den blir beror på hur länge du jobbar, hur hög inkomst du har och hur det går för dina premiepensionsfonder. Den allmänna pensionen består av inkomstpension, premiepension och eventuellt garantipension. Den största delen är inkomstpensionen. Premiepension är den mindre delen som du kan påverka själv genom att välja fonder (det orangea kuvertet). Garantipension får den som haft låg eller ingen inkomst. Allmän pension får du från Pensionsmyndigheten. Vill du veta mer om hur den allmänna pensionen fungerar hittar du allt du behöver veta på Pensionsmyndigheten.

Tjänstepension

Tjänstepension är pension som du får via ditt arbete när arbetsgivaren sätter av pengar till din pension. Den vanligaste tjänstepensionen är kollektivavtalad tjänstepension. Ibland kallas tjänstepensionen även avtalspension. Jobbar du på en arbetsplats som har kollektivavtal kan du vara säker på att din arbetsgivare betalar in pengar till din tjänstepension. Saknas kollektivavtal och tjänstepension går du miste om en förmån värt flera tusen kr per månad och som du kan ta upp vid en löneförhandling. Tjänstepensionen är en viktig del av din framtida inkomst som pensionär och kan stå för ungefär hälften av din totala pension. Och ju yngre du är och ju högre lön du har – desto större andel av din totala pension kommer att komma från din tjänstepension.

Eget sparande

Ett frivilligt sparande för dig som vill behålla så stor del som möjligt av din lön när du går i pension. Sedan 2016-01-01 är avdragsrätten för privat pensionssparande för dig som är anställd borttagen om du har pensionsrätt i din anställning. . Idag kan vi istället erbjuda löneväxling, som är ett sätt att skjuta upp beskattningen av pengarna tills de tas ut. Ett förmånligt sätt att spara som kan ge mer i pension.