Löneväxling

Lite mindre nu – mycket mera sen

Att löneväxla till pension är ett fördelaktigt sparande som ger dig mer i pension. Du sparar en del av bruttolönen för att få ut mer när det är dags för pension.

Vad är löneväxling?

Löneväxling innebär att en del av bruttolönen byts ut mot ett pensionssparande. Förenklat är det ett sätt att fortsätta spara avdragsgillt trots att avdragsrätten för privat sparande tagits bort.

Flera fördelar

Den stora fördelen med löneväxling är att du inte betalar skatt på pengarna förrän de betalas ut som pension. Och eftersom pensionen ofta blir lägre än lönen du har, så blir inkomstskatten lägre. Dessutom är avkastningsskatten för pensionssparande lägre än för andra sparformer.

Sparbeloppet kan också bli högre än beloppet som du avstår från i lön. Det beror på att din arbetsgivare betalar cirka sex procent lägre skatt på pengar till pension än för arbetsgivaravgifter på lön. Vilket innebär att din arbetsgivare kan lägga till mellanskillnaden på det löneväxlade beloppet, utan att det kostar företaget något.

För dig med lite högre lön

Löneväxling är ett fördelaktigt sparande för dig som har en månadslön på minst 43 309 kronor – efter löneväxlingen. Är lönen lägre så minskar den allmänna pensionen, sjukpenningen, föräldrapenningen och a-kassan.

Det enkelt att börja löneväxla när du kommit överens med din arbetsgivare.
Ring 08-54 50 48 10 så hjälper våra rådgivare Carl-Johan Pontén eller Mathias Lundberg dig eller mejla radgivning@aipension.se. 

 

Löneväxling jämfört med annan sparform:

Spartid 30 år, utbetalningstid 10 år

 ISK/KapitalförsäkringLöneväxling
Total summa mellan 65-75 år722 000 kr1 209 000 kr
Bruttolön44 000 kr44 000 kr
Belopp som löneväxlas02 000 kr
Extrabelopp från arbetsgivare *)120 kr
Månadssparande i ISK/Kapitalförsäkring1 000 kr
Lön efter sparande och skatt **)30 585 kr30 585 kr
Årlig avkastning4%4%
Schablonskatt på kapitalet ***)0,83%0,30%

*) Skatten på löneväxling är ca 6 % lägre än på löneutbetalning vilket innebär att arbetsgivaren kan skjuta till mellanskillnaden till sparbeloppet.
**) I Exemplet är kommunalskatten 30 %
***) Schablonskatten på ISK och kaptalförsäkring är mer än dubbelt så hög som för pensionsförsäkring. Utbetalning från kapitalförsäkring och ISK är skattefri. Utbetalning från pensionsförsäkringen har i exemplet beskattats med 30 %.

Viktigt att tänka på:

  • Löneväxla är fördelaktigt om du har månadslön över 43 309 kr/mån efter löneväxling. Om lönen efter löneväxling är lägre får du mindre i allmän pension än innan löneväxling.
  • Sjukpensionen blir lägre vid långvarig sjukdom.
  • Din arbetsgivare bör betala in en oförändrad pensionspremie till din tjänstepension. Annars förlorar du på att löneväxla.