Om du vill gå ner i arbetstid

Det är inte ovanligt att man som anställd överväger att trappa ner inför pensionen.

Hur länge och hur mycket du jobbar spelar stor roll för din framtida pension. Både din allmänna pension och den pension du får från din arbetsgivare, så kallad tjänstepension, är baserad på ditt totala arbetsliv. Kom även ihåg att det enbart är lön du skattar för som räknas.

Att gå ner i arbetstid exempelvis när barnen är små innebär sänkt lön och därmed minskar inbetalningarna till tjänstepensionen. Störst negativ påverkan får det på pensionen om du tar hela föräldraledigheten ensam och därefter arbetar deltid under många år, har du hög lön påverkar det pensionen ännu mer. Både den allmänna pensionen och tjänstepensionen påverkas negativt av deltidsarbete. Om inkomsten sänks minskar inbetalningarna till pensionssystemen och därmed blir den slutliga pensionen lägre.

I de flesta fall fortsätter arbetsgivaren att betala in till din tjänstepension när du är föräldraledig men reglerna kan skilja sig åt i olika avtal. Kolla med din arbetsgivare eller med facket vad som gäller för dig. Kolla även upp föräldralön. Med kollektiv-avtalad föräldralön skjuter arbetsgivaren till ytterligare pengar så att du som föräldraledig kan få upp till knappt 90 procent av din vanliga lön. Utan föräldralön får du nöja dig med föräldrapenningen.

Det är ekonomiskt smart att dela lika på föräldraledighet och deltid. Men om en part ändå är hemma mer kan den andra kompensera genom att föra över delar av sin premiepension eller beskattade pengar som partnern kan placera långsiktigt i sitt eget namn

Den största delen av din pension är baserad på din lön. Det innebär att en bra löneutveckling idag ger dig en bättre pension i framtiden.

För att du ska kunna få en högre pension kan din arbetsgivare erbjuda dig att löneväxla. Det innebär att du sätter av en del av din lön till pension – det vill säga din lön när du blir pensionär! Läs mer om löneväxling här