Om du blir arbetslös

Om du blir arbetslös finns det inte längre någon arbetsgivare som betalar in pengar till din tjänstepension. Ofta ingår också andra försäkringar i tjänstepensionen som då också påverkas. Kolla med din före detta arbetsgivare eller facket vad som gäller för dig. De pengar du tidigare tjänat in ligger dock självklart kvar.
Ersättning från a-kassan är pensionsgrundande. Men även om du får ersättning från a-kassan brukar dock lönen vara högre, så därför får du mindre pension än om du hade arbetat. I det läget är det viktigt att satsa på ett eget sparande till pensionen även om det känns tufft. Tänk på att små summor och kontinuitet är betydligt bättre än att inte spara alls.

Om du byter jobb

Kolla upp dina pensionsförmåner på din nya arbetsplats. Har de inte tjänstepension, undersök om arbetsgivaren kan tänka sig att börja betala in tjänstepension för din räkning.
Har du haft flera arbetsgivare som har betalat in tjänstepension kan det hända att du kommer få tjänstepension från flera håll när du går i pension. På minpension.se kan du gå in och skaffa dig en samlad bild av din pension och göra prognoser.