När det är dags för pension

När det är dags att gå i pension är det vanligt att det dyker upp en del frågor som man inte tänkt på tidigare. Hur går det till? Vad måste jag göra? Här har vi sammanställt det viktigaste du behöver veta.

Vad händer?

Omkring tre månader innan din ordinarie pensionsålder, skickar vi ut information till dig att din pension ska börja betalas ut.

Starta utbetalningen av pension?

Vill du att utbetalningen ska starta fyller du i blanketten som vi skickar med. Blanketten skickar du in till oss senast den sista dagen i månaden innan utbetalningen ska starta.Skjuta upp utbetalningen av pension?

Du har även möjlighet att skjuta upp din pension. Fyll då i på blanketten hur länge du vill skjuta upp pensionen. Vi startar aldrig utbetalningen förrän du gett ditt godkännande.

Skaffa överblick över hela din pension

Din pension kommer från flera håll och det är dessa tillsammans som kommer bli din totala utbetalning. När det är dags att gå i pension får de flesta allmän pension från Pensionsmyndigheten, tjänstepension från sin arbetsgivare och kanske ett privat sparande. För att ta reda på hur mycket pengar det handlar om för dig kan du skaffa en överblick över hela din pension på minpension.se.

På minpension.se kan du:

  • se vad du totalt har tjänat ihop i pension fram tills idag
  • göra en prognos som visar ungefär hur mycket du förväntas få i pension varje månad.

Återbetalningsskydd


Se över om du behöver återbetalningsskydd

Har du återbetalningsskydd i din ITPK får din familj del av det pensionskapital som finns kvar i din pension när du dör.Vem får pengarna?

  • I första hand make, maka, registrerad partner eller sambo.
  • I andra hand barn oavsett ålder.

Om du har återbetalningsskydd i din ITPK kan det finnas anledning att ta bort det när du närmar dig pension, till exempel om barnen har blivit vuxna. Genom att ta bort onödigt återbetalningsskydd ökar du din egen pension.