Egen företagare

Har du ett eget företag ansvarar du själv för att ordna med pensionen i det allmänna pensionssystemet och ett sparande som motsvarar en tjänstepension.

 

Ta ut marknadsmässig lön/överskott

Många företagare tar ut för låg lön. Tänk på är att lönen som tas ut är en av de viktigaste faktorerna som påverkar din pension. Har du aktiebolag är det lönen som är pensionsgrundande. Och för dig som har en enskild firma eller handelsbolag är det överskottet respektive överskottet per delägare som är pensionsgrundande.

Om du kan, ta ut en ordentlig lön, minst 8 basbelopp, dvs 372 000 kronor/år (2019). Det är viktigt eftersom både allmän sjukförsäkring och allmän pension baseras på inkomsten.

Nystartat företag

Har du nyligen startat företaget kan det vara svårt att ta ut en tillräckligt hög lön. Ett alternativ under den första tiden är att i alla fall ha ett försäkringsskydd som en sjuk- och olycksfallsförsäkring. Får företaget senare goda inkomster så kan du komplettera med större inbetalningar i ett pensionssparande.

Pensionssparande

Som företagare får du inte tjänstepension som anställda med kollektivavtal.

De flesta som har en anställning får tjänstepension från arbetsgivaren. Hur mycket arbetsgivaren sätter av till tjänstepensionen varierar, men det kan röra sig om cirka 5 procent av lönen.

Driver du aktiebolag kan du spara till din pension i en tjänstepension. Du får dra av för pensionssparande, upp till 35 procent av lönen, i företagets deklaration.  Avdraget får uppgå till högst 10 prisbasbelopp, det vill säga högst 465 000 kronor (2019).

Som enskild näringsidkare kan du fortfarande pensionsspara i en privat pensionsförsäkring (till skillnad från privatpersoner). Du får dra av för pensionssparande, upp till 35 procent av lönen, i din inkomstdeklaration.  Avdraget får uppgå till högst 10 prisbasbelopp, det vill säga högst 465 000 kronor (2019).

Att tänka på är att du har tillgång till maximal statlig pension och full tillgång till sociala förmåner såsom sjukpenning med en lön som uppgår till  43 309 kronor/månad eller 519 708 kronor per år (2019).

Tänk på!

  • Lönen du betalar skatt och avgifter på gör att du tjänar in till din allmänna pension.
  • Spara cirka 4,5 procent av din lön om du kan eftersom du inte har tjänstepension som de flesta anställda har.
  • Som företagare utan tjänstepension kan du fortfarande göra avdrag för ett privat pensionssparande.
  • Om du driver företaget vidare efter 65 får du lägre sociala avgifter och större grund- och jobbskatteavdrag.